Wat is een HEPA filter?

13 februari 2018
Nieuw item

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Het is een technologie die initieel voor de ruimtevaart werd ontwikkeld, omdat daar heel hoge eisen aan schone lucht gesteld worden. Tegenwoordig is het een uitstekende indicatie van filtratie. HEPA filters zijn een specifieke soort luchtfilters die ten minste 85 % van de stofdeeltjes tegenhouden. Afhankelijk van hoeveel stofdeeltjes ze tegenhouden, zijn HEPA filters onderverdeeld in verschillende klasses. Deze klasses werden vastgelegd door de Europese Unie.

De meeste moderne stofzuigers beschikken over een HEPA filter. De filter zorgt ervoor dat de lucht die tijdens het stofzuigen terug wordt uitgeblazen, gefilterd wordt.

Anker

[]

Nieuw item

Kiezen voor een stofzuiger met HEPA filter is een slimme zet voor iedereen die schone lucht belangrijk vindt, in het bijzonder mensen met problemen aan de luchtwegen en/of allergieën. Stofzuigers met HEPA filters houden pollen, allergenen en fijne stofdeeltjes tegen. H13 of H14 filters zijn de meest efficiënte filters, die respectievelijk 99,75 % en 99,97 % van alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) tegenhouden. De lucht die de kamer weer wordt ingeblazen is dus schoon. HEPA filters zijn echter geen garantie op het voorkomen van allergische reacties. Ook wanneer de stofzuiger zelf stof lekt, helpt een goede filter niet tegen stofuitstoot. Fijne bijkomstigheid van een HEPA filter is dat je meteen voorkomt dat er vuil en stof in de motor van de stofzuiger komt.

Uw vakman informeert:

Voor een optimaal resultaat moet een HEPA filter elke 6 maand vervangen worden. Uitzondering op de regel is de afwasbare HEPA filter. Controleer bij het vervangen en/of schoonmaken van de HEPA filter of ze goed past en juist bevestigd is, want een slecht aangebrachte filter is hetzelfde als geen filter. Elke serie stofzuigers heeft zijn eigen HEPA filter. Bij aanschaf van een stofzuiger met vervangbaar HEPA filter is het verstandig meteen een extra HEPA filter aan te schaffen zodat u deze tijdig in huis heeft.

Anker

[]